Aalbes


Nederlandse Naam:
Aalbes
Wetenschappelijke Naam: Ribes rubrum

Oorspronkelijke vindplaats:  België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Italië en Noord-Spanje.

Beschrijving: Het is een bladverliezende struik, normaal 1 tot 1,5 meter hoog, soms 2 m, met een handlobbig blad met vijf lobben. De bloemen zijn onopvallend geelgroen en de eetbare bessen zijn soms felrood, soms wit. De bessen (diameter ongeveer 8-12 mm) hangen in trossen met 3 à 10 bessen tegelijk, de lengte van zo’n tros is 4 tot 8 cm. Een geplante struik kan 3 à 4 kilo bessen opbrengen vanaf het tweede jaar!

Bloeitijd: Vanaf april

Verzorging: Snoeien in het voorjaar en compost toedienen aan bodem in het voorjaar.

Ziektes en Plagen:

  • Bescherm de oogst tegen vogels met een net!
  • Als er omgekrulde bladeren ontstaan dan heb je te maken met een bladluis die er voor zorgt dat de tak afsterft. Om verdere verspreiding te voorkomen deze takjes er uit knippen.

Oogsten: Vanaf Juni, met de tros oogsten later pas trossen verwijderen.

Vermeerderen:

  • Winterstek

Bewaren: Tot 3 dagen in de koelkast, los van elkaar invriezen.

Soorten:

  • Rode Aalbes
  • Witte Aalbes

Medische Toepassingen:

De bes Gebruiken als:

  • Koorts reducerend middel
  • zweet inducerend middel
  • menstruatie inducerend middel
  • mild laxeermiddel
  • bloedstelpend middel
  • eetlust vergrotend middel
  • diureticum

Het blad Gebruiken als:

  • Kruidenthee om symptomen van jicht en reuma verlichten.
  • Kompres om slecht helende wonden beter laten helen.
  • Mondwater tegen infecties in de mond.

Voedingsmiddel

Voedingswaarde per 100 gram:

  • Calorieën – 56
  • Energie – 191.8 kJ
  • Eiwitten – 1.3 g
  • Vet – 0.2 g
  • Koolhydraten – 7.9 g
  • Voedingsvezel – 3.5 g
  • Sodium – 1.4 mg
  • Vitamine C – 21 mg
  • IJzer – 1.2mg

Recepten

  • Aalbessenjam

1 Trackback / Pingback

  1. Eten en Drinken | GEOmotion

Laat een reactie achter