counter on tumblr
123


Goji besNederlandse naam: 
Goji Bes of Boksdoorn

Latijnse naam: Lycium barbarum

Oorspronkelijke vindplaats: China

Beschrijving: Verwilderde plant die inmiddels overal in Europa voorkomt langs rivieren en duinen. Komt uit de nachtschade familie, bessen zijn echter eetbaar!

Bloeitijd: 

Verzorging: 

Ziektes & plagen: 

Oogsten: Rijpe vruchten

Vermeerderen: Stecken of zaaien

Bewaren: wecken, ontsappen, jam van maken, invriezen,  drogen

Medische Toepassingen:

Keuken: Vruchten worden gegeten, jam, sap. Wordt gezien als superfood, maar pas op. Teveel bessen eten is schadelijk voor je gezondheid, dus maximaal een handje per dag…

 

 

 

 


Goji besNederlandse naam: 
Goji Bes of Boksdoorn

Latijnse naam: Lycium barbarum

Oorspronkelijke vindplaats: China

Beschrijving: Verwilderde plant die inmiddels overal in Europa voorkomt langs rivieren en duinen. Komt uit de nachtschade familie, bessen zijn echter eetbaar!

Bloeitijd: 

Verzorging: 

Ziektes & plagen: 

Oogsten: Rijpe vruchten

Vermeerderen: Stecken of zaaien

Bewaren: wecken, ontsappen, jam van maken, invriezen,  drogen

Medische Toepassingen:

Keuken: Vruchten worden gegeten, jam, sap. Wordt gezien als superfood.

 

 

 

 

zwarte braamNederlandse naam: Zwarte Braam

Latijnse naam: Rubus fruticosus

Oorspronkelijke vindplaats: Overal

Beschrijving: Zeer algemene plant

Bloeitijd: Mei-herfst

Verzorging: 

Ziektes & plagen: 

Oogsten: Jonge bladeren plukken, rijpe vruchten

Vermeerderen:

Bewaren: wecken, ontsappen, jam van maken, invriezen, bladeren drogen

Medische Toepassingen:

Ontstoken slijmvliezen

Kruidengeneeskunde

Keuken: Vruchten worden gegeten, jam, sap

 

 

 

 

blauwe bosbesNederlandse naam: Blauwe bosbes

Latijnse naam: Vaccinium myrtillus

Oorspronkelijke vindplaats: Schaduwrijke bossen/veengrond

Beschrijving: Struik van ongeveer 50 cm hoog, opvallende blauwe bessen

Bloeitijd: Mei-Juni

Verzorging: 

Ziektes & plagen: 

Oogsten: Wanneer bessen rijp zijn.

Vermeerderen: Zaaien, stekken

Bewaren: In oven drogen

Medische Toepassingen:

tegen diarree

Kruidengeneeskunde

Keuken: Wecken, Jam van maken, Sap van maken, heerlijk in yoghurt

 

 

 

 

BosaardbeiNederlandse naam: Bosaardbei

Latijnse naam: Fragaria vesca

Oorspronkelijke vindplaats: Alpen en Pyreneeën 

Beschrijving: 5-20 cm hoge planten die over de grond kruipen.Witte bloemen. In bossen en struiken.

Bloeitijd: Mei-Juni

Verzorging: 

Ziektes & plagen: 

Oogsten: Bladeren in de vroege zomer plukken, wortels in de lente of de herfst. Vruchten zodra ze goed rijp zijn.

Vermeerderen:

Bewaren:

Medische Toepassingen:

Ontstoken slijmvliezen, maag en darmstoringen

Kruidengeneeskunde, Homeopathie

Keuken: Vruchten worden gegeten

 

 

 

 

Zwarte besNederlandse naam:  Zwarte bes

Latijnse naam: Ribes nigrum

Oorspronkelijke vindplaats: Eurazie

Beschrijving: Struik die wel 2 meter hoog kan worden. Bloemen groenachtig van kleur, bessen bruinzwart van kleur.

Bloeitijd: April-Mei

Verzorging: 

Ziektes & plagen: 

Oogsten: De bladeren in juni verzamelen, drogen in de lucht. Bessen plukken wanneer ze rijp zijn.

Vermeerderen:

Zaaien, stekken

Bewaren: Gedroogde bladeren donker bewaren. Sap maken van de bessen of siroop/jam.

Medische Toepassingen:

Reuma, jicht, verkoudheid, gebrek aan eetlust, maag en darmklachten.

Kruidengeneeskunde

Keuken:

Sap van maken of jam van maken.

 

 

 

 

Framboos

framboosNederlandse Naam: Framboos
Wetenschappelijke Naam: Rubus idaeus

Oorspronkelijke vindplaats:  Heel Europa

Beschrijving: Inheemse heester die stengels tot 2 meter lang kan maken. Alleen de tweejarige stengels dragen vruchten waarna ze afsterven.

Bloeitijd: Vanaf april t/m september

Verzorging: Opbinden en dode takken er uit snoeien.

Ziektes en Plagen:

Oogsten: Vanaf april t/m september

Vermeerderen:

  • Wortelstek
  • Zomerstek
  • Zaad

Bewaren: Tot 3 dagen in de koelkast, los van elkaar invriezen of inmaken

Soorten:

  • Rode Framboos
  • Gele Framboos

Medische Toepassingen:

  • Vochtafdrijvend
  • reuma
  • jicht

Voedingsmiddel

Voedingswaarde per 100 gram:

  • Calorieën – 67 kcal
  • Energie – 282 kJ
  • Eiwitten – 1.2 g
  • Vet – 0.5 g
  • Koolhydraten – 14,3 g

 

Recepten

This post is tagged as