Braam

braamNederlandse Naam: Braam
Wetenschappelijke Naam: Rubus fruticosus

Oorspronkelijke vindplaats:  Heel europa.

Beschrijving: Inheemse heester die tot 6 meter hoog kan worden. Alleen de tweejarige stengels dragen vruchten waarna ze afsterven.

Bloeitijd: Mei t/m September

Verzorging: De lange takken kunnen goed geleid worden. Dode takken wegsnoeien

Ziektes en Plagen:

Oogsten: Juli-September

Vermeerderen:

 

Bewaren: Tot 3 dagen in de koelkast, los van elkaar invriezen of inmaken.

Soorten:

Er zijn inmiddels meer dan 600 soorten gekweekt, sommige zelfs zonder stekels.

Medische Toepassingen:

  • maagaandoeningen
  • darmaandoeningen
  • bevordering van de diurese
  • spruw

Voedingsmiddel

De bladeren kunnen na drogen als thee gebruikt worden terwijl de bessen veelal in jam verwerkt worden. De bes kan ook zo gegeten worden, maar is enigszins zuur van smaak.

Voedingswaarde per 100 gram:

  • Energie – 216 kJ
  • Eiwitten – 1 g
  • Vet – 1 g
  • Koolhydraten – 6 mg
  • Voedingsvezel – 7.3 g
  • Vitamine C – 12 mg

 

Recepten

1 Trackback / Pingback

  1. Eten en Drinken | GEOmotion

Laat een reactie achter