counter on tumblr
123

Nederlandse naam: Zwarte Zapote
Wetenschappelijke naam: Diospyros digyna
Herkomst: Australie
Standplaats: Zon
Temperatuur: > 0 graden
Vrucht: Eetbaar

Ingezaaid: 22-02-2019

Nederlandse naam: Dadelpalm
Wetenschappelijke naam: Phoenix dactylifera
Herkomst: Zuidwest-Azie
Standplaats: Zon
Temperatuur: > -8 graden
Vrucht: Eetbaar

Ingezaaid: 22-02-2019

Nederlandse naam: Roze dwergbanaan
Wetenschappelijke naam: Musa velutina
Herkomst: India
Standplaats: Halfzon
Temperatuur: > -5 graden
Vrucht: Eetbaar

Ingezaaid: 22-02-2019

Nederlandse naam: Maqui
Wetenschappelijke naam: Aristotelia chinensis
Herkomst: Chili
Standplaats: Halfzon
Temperatuur: > -5 graden
Vrucht: Eetbaar, sap, jam, wijn

Ingezaaid: 22-02-2019

Nederlandse naam: Naranjilla of Lulo
Wetenschappelijke naam: Solanum quitoense
Herkomst: Noordwesten van Zuid-Amerika
Standplaats: Halfzon
Temperatuur: > 5 graden
Vrucht: Eetbaar, handfruit of als sapje

Ingezaaid: 22-02-2019

Nederlandse naam: Bergpapaja
Wetenschappelijke naam: Carica pubescent
Herkomst: Andes
Standplaats: Zon
Temperatuur: > 5 graden
Vrucht: Eetbaar, zurig

Ingezaaid: 22-02-2019

Braam

braamNederlandse Naam: Braam
Wetenschappelijke Naam: Rubus fruticosus

Oorspronkelijke vindplaats:  Heel europa.

Beschrijving: Inheemse heester die tot 6 meter hoog kan worden. Alleen de tweejarige stengels dragen vruchten waarna ze afsterven.

Bloeitijd: Mei t/m September

Verzorging: De lange takken kunnen goed geleid worden. Dode takken wegsnoeien

Ziektes en Plagen:

Oogsten: Juli-September

Vermeerderen:

  • Zomerstek
  • Wortelstek
  • Zaad

 

Bewaren: Tot 3 dagen in de koelkast, los van elkaar invriezen of inmaken.

Soorten:

Er zijn inmiddels meer dan 600 soorten gekweekt, sommige zelfs zonder stekels.

Medische Toepassingen:

  • maagaandoeningen
  • darmaandoeningen
  • bevordering van de diurese
  • spruw

Voedingsmiddel

De bladeren kunnen na drogen als thee gebruikt worden terwijl de bessen veelal in jam verwerkt worden. De bes kan ook zo gegeten worden, maar is enigszins zuur van smaak.

Voedingswaarde per 100 gram:

  • Energie – 216 kJ
  • Eiwitten – 1 g
  • Vet – 1 g
  • Koolhydraten – 6 mg
  • Voedingsvezel – 7.3 g
  • Vitamine C – 12 mg

 

Recepten

This post is tagged as