De Clivia

De Clivia

De clivia, ook wel bekend als de Kaapse lelie, is een populaire kamerplant die geliefd is om haar prachtige bloemen en gemakkelijke verzorging. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, heeft deze plant zich over de hele wereld verspreid en wordt hij gewaardeerd om zijn sierlijke uiterlijk en robuuste aard. In dit artikel duiken we diep in de wereld van de clivia, bespreken we de geschiedenis, de verzorging, en de verschillende soorten en variëteiten.

Geschiedenis en Herkomst

De clivia behoort tot de familie van de Amaryllidaceae en is vernoemd naar Lady Charlotte Clive, hertogin van Northumberland. De plant werd voor het eerst ontdekt in de subtropische wouden van Zuid-Afrika in de vroege 19e eeuw. Britse botanici brachten de clivia naar Europa, waar zij snel populair werd als sierplant.

Soorten en Variëteiten

Er zijn verschillende soorten clivia’s, maar de meest voorkomende en gekweekte soorten zijn Clivia miniata en Clivia nobilis.

 1. Clivia miniata: Dit is de meest populaire soort en staat bekend om zijn heldere, trompetvormige bloemen die in de lente bloeien. De bloemen zijn meestal oranje, maar er zijn ook variëteiten met gele, rode of roze bloemen.
 2. Clivia nobilis: Deze soort heeft kleinere, buisvormige bloemen die meestal groen aan de basis zijn en naar rood of oranje verkleuren aan de uiteinden. Clivia nobilis bloeit meestal in de winter.

Er zijn ook hybriden en variëteiten gekweekt die verschillen in bloemkleur en bladvorm, waardoor er een brede keuze is voor liefhebbers.

Verzorging van de Clivia

Clivia’s zijn relatief makkelijk te verzorgen, wat ze ideaal maakt voor zowel beginnende als ervaren plantliefhebbers. Hier zijn enkele belangrijke tips voor de verzorging van je clivia:

 1. Licht: Clivia’s gedijen goed in helder, indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden, terwijl te weinig licht de bloei kan verminderen. Plaats je clivia bij een raam op het oosten of westen voor de beste resultaten.
 2. Water: Deze planten houden van een gelijkmatig vochtige grond. Laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten licht opdrogen, maar laat de plant niet in water staan. Tijdens de wintermaanden heeft de clivia minder water nodig, omdat ze dan in een rustperiode gaat.
 3. Temperatuur: Clivia’s houden van koele tot matig warme temperaturen. Ideaal is een temperatuur tussen de 10°C en 25°C. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan temperaturen onder de 5°C, omdat dit schade kan veroorzaken.
 4. Voeding: Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) kun je de clivia elke maand voeden met een gebalanceerde vloeibare meststof. Stop met voeden tijdens de winterrustperiode.
 5. Potgrond: Gebruik een goed doorlatende potgrond. Een mengsel van potgrond, zand en perliet werkt goed voor deze planten.
 6. Verpotten: Clivia’s groeien langzaam en hebben niet vaak een grotere pot nodig. Verpotten is meestal om de 2-3 jaar voldoende. Doe dit in de lente, net voordat de groei begint.

Bloei en Rustperiode

Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van de clivia is haar bloei. De bloemen verschijnen meestal in de lente en kunnen enkele weken aanhouden. Om een goede bloei te bevorderen, is het belangrijk om de natuurlijke rustperiode in acht te nemen.

Tijdens de herfst en winter gaat de clivia in rust. Gedurende deze periode moet je de plant minder water geven en moet de temperatuur koeler zijn, rond de 10°C. Deze rustperiode helpt de plant om energie op te slaan voor de bloei in de lente.

Problemen en Oplossingen

Hoewel clivia’s robuuste planten zijn, kunnen ze soms problemen ondervinden. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hun oplossingen:

 1. Bladvergeling: Dit kan veroorzaakt worden door te veel water, te weinig licht of voedingsproblemen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en dat de plant voldoende licht krijgt.
 2. Gebrek aan Bloei: Als je clivia niet bloeit, kan dit komen door een gebrek aan rustperiode of onvoldoende licht. Zorg ervoor dat de plant een koele rustperiode heeft en voldoende indirect licht krijgt.
 3. Wortelrot: Dit komt door te veel water geven. Laat de grond tussen de gietbeurten opdrogen en zorg voor een goed doorlatende potgrond.
 4. Bladpuntverbranding: Dit kan veroorzaakt worden door te veel direct zonlicht of een gebrek aan water. Verplaats de plant naar een locatie met indirect licht en zorg voor gelijkmatige vochtigheid.

Clivia in de Tuin

Hoewel clivia’s vooral bekend zijn als kamerplanten, kunnen ze in warmere klimaten ook buiten worden gekweekt. Ze doen het goed in schaduwrijke tuinen en kunnen een prachtig accent vormen in borders en onder bomen. Zorg ervoor dat ze in goed doorlatende grond staan en bescherm ze tegen extreme hitte en kou.

Conclusie

De clivia is een veelzijdige en aantrekkelijke plant die zowel binnenshuis als buitenshuis kan groeien. Met haar heldere bloemen en weelderige, groene bladeren brengt ze kleur en leven in elk huis of tuin. Door de eenvoudige verzorging is de clivia een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren tuinierders. Door de juiste aandacht te besteden aan licht, water en rustperiodes, kun je jarenlang genieten van de prachtige bloei en het weelderige groen van deze plant.

Please follow and like us:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter