Iedereen heeft wel een diepvries thuis en dus kunnen we het teveel aan verse groente en fruit gemakkelijk invriezen voor een later tijdstip. In deze categorie gaan we dieper in op het invriezen en de houdbaarheid van ingevroren materiaal.
Wat heb je allemaal nodig:
- Diepvriezer
- Plastic zakken (gripzakken of andere sealzakken)
- Potten met schroefdeksel
- Plastic bakken
- Etiketten
- Watervaste stift of pen om de etiketten te beschrijven
Ook handig is een foliesealapparaat, hiermee kun je de producten vacuüm verpakken waardoor er veel meer in je vriezer kan.
Let op: Vries niet meer in dan er in 24 uur bevroren is. Heb je een speciaal invriesvak, dan zeker niet meer dan dat daar in past!
Houd je ook aan de volgende regels:
- Vries alleen koude producten in.
- Verpak alles luchtdicht.
- Leg in te vriezen producten niet op reeds bevroren producten.
Houdbaarheid: Door invriezen verleng je de houdbaarheid, hoeveel langer iets houdbaar is staat bij het product.
Welke producten kun je invriezen:
Product | Invriesmogelijkheid | Voorbereiding | Houdbaarheid | Verwerken |
Aalbessen | ** | Met of zonder suiker invriezen | 8-12 mnd | 2-5 uur ontdooitijd |
Aardbeien | ** | Met of zonder suiker invriezen | 10-12 mnd | 2-5 uur ontdooitijd |
Abrikozen | ** | Gehalveerd met schil, snijvlakken in citroen met suiker gedompeld of in suikeroplossing | 4-6 mnd | 2-5 uur ontdooitijd |
Amandelen | *** | Met of zonder schillen | 12-18 mnd | 2-3 uur ontdooitijd |
Ananas | *** | Schillen, stronk verwijderen en in plakken of blokjes snijden | 3 mnd | 2-5 uur ontdooitijd |
Appelmoes | *** | Gekookt of halfrauw/halfgekookt | 12 mnd | 5-10 uur ontdooitijd |
Artisjokken | ** | Jonge groente blancheren met ascorbine zuur gedurende 5 minuten | 6-8 mnd | bevroren in zout water gaarkoken |
Asperges | ** | NIET blancheren | 6-9 mnd | bevroren verwerken |
Avocados | * | Vruchtvlees in blokjes snijden met citroensap besprenkelen | 6 mnd | 2-5 uur ontdootijd |
Bananen | ** | Met citroensap | 6 mnd | 2-5 uur |
Bieslook | *** | Gesneden in porties, verpakken in potten met schroefdeksel | 8-10 mnd | bevroren gebruiken |
Bleekselderij | ** | 5 minuten zacht koken, niet geschikt om rauw te eten | 6 mnd | bevroren of gedeeltelijk ontdooid verwerken |
Bloemkool | ** | Eventueel 3 minuten blancheren | 10-12 mnd | bevroren verwerken |
Bonen | *** | 2 minuten blancheren | 10-12 mnd | bevroren verwerken |
Bosbessen | *** | Ongesuikerd of gesuikerd invriezen | 8-12 mnd | 2-5 uur ontdooitijd |
Bramen | *** | Ongesuikerd of gesuikerd invriezen | 8-12 mnd | 2-5 uur ontdooitijd |
Broccoli | *** | 3 minuten blancheren | 10-12 mnd | bevroren verwerken |
Brussels lof | ** | Halve struikjes in weinig water 5 minuten zacht koken | 8-10 mnd | bevroren in weinig water verder gaar koken |
Courgettes | ** | Ongeblancheerd in stukken | 8 mnd | bevroren verwerken |
Dille | *** | Fijngesneden in glazen potjes verpakken | 8-10 mnd | bevroren verwerken |
Erwten | *** | 2 minuten blancheren | 10-12 mnd | bevroren verwerken |
Frambozen | *** | Ongesuikerd of gesuikerd invriezen | 8-12 mnd | 2-5 uur ontdooitijd |
Grapefruit | *** | Alleen als sap | 3-6 mnd | 2 uur in de verpakking in koud water zetten |
Groene kool | *** | 3 minuten blancheren dan hakken | 6 mnd | bevroren verwerken |
Kastanjes | *** | De schillen inkruipen en de kastanjes in een oven van 250 C, 20 minuten roosteren. Schillen en vellen verwijderen. | 6 mnd | 3 uur ontdooitijd |
Kersen (zuur) | *** | Ongesuikerd of gesuikerd | 8-12 mnd | 2-5 uur ontdooitijd of bevroren verwerken |
kersen (zoet) | * | Gesuikerd | 2-6 mnd | 2-5 uur ontdooitijd of bevroren verwerken |
Komkommer | ** | Ongeblancheerd | 6 mnd | bevroren verwerken |
Koolraap | *** | kant en klaar | 3 mnd | 5-10 uur of gedeeltelijk ontdooid verwerken |
Koolrabi | *** | In plakken of repen snijden, niet blancheren | 6 mnd | bevroren verwerken |
Kruisbessen | ** | Met of zonder suiker invriezen | 8-12 mnd | 2-5 uur ontdooitijd |
Kwetsen | ** | Zonder pitten, met of zonder suiker | 10-12 mnd | bevroren verwerken |
Mais | *** | 10 minuten koken | 12 mnd | ontdooid 20-30 minuten laten koken |
Mandarijntjes | * | in partjes verdelen | 3 mnd | 2-3 uur ontdooitijd |
Meloen | * | Alle soorten, behalve watermeloen kan ingevroren worden. In blokjes snijden en met citroensap besprenkelen. | 6 mnd | 2-5 uur ontdooitijd |
Mierikswortel | *** | Schillen, in vingerlange stukken snijden of raspen | 12 mnd | Stukken bevroren in mixer fijnmaken. |
Mirabellen | ** | Alleen als compote | 6 mnd | 5-10 uur ontdooitijd |
Noten | *** | Met of zonder schil invriezen | 12-18 mnd | 2-3 uur ontdooitijd |
Paddestoelen | *** | 10 minuten zacht koken | 8-10 mnd | 2 uur gedeeltelijk ontdooien of bevroren verwerken |
Paprika | *** | Steeltjes en zaadlijsten verwijderen, wassen, gehalveerd of aan reepjes invriezen | 8-10 mnd | bevroren of gedeeltelijk ontdooid verwerken |
Peren | * | Als compote | 8-10 mnd | 5-10 uur ontdooitijd |
Perziken | ** | Pellen, halveren of aan stukken snijden. Met suiker en citroensap of met suikerstroop invriezen | 3-12 mnd | gesuikerd 2-5 uur ontdooitijdIn suikerstroop 5-10 uur ontdooitijd |
Peterselie | *** | Hele blaadjes zonder stelen portiegewijs in vriezen | 3-12 mnd | bevroren verpulveren |
Pinda’s | *** | In porties verpakken | 12-18 mnd | 1 uur ontdooitijd |
Prei | ** | In stukken snijden 5 minuten zacht koken | 6-8 mnd | 1-2 uur gedeeltelijk ontdooien |
Pruimen | * | Als compote | 6 mnd | 5-10 uur ontdooitijd |
Rabarber | *** | Rauw zonder suiker invriezen | 6 mnd | 1-2 uur gedeeltelijk ontdooien |
Reines claudes | ** | Als compote | 6 mnd | 5-10 uur ontdooitijd |
Rode bessen | *** | Rauw zonder suiker | 12 mnd | 1 uur gedeeltelijk ontdooien |
Rode bieten | *** | Met schil bijna gaar koken, pellen en in plakken snijden | 10 mnd | 2-5 uur |
Rode kool | ** | Geschaafd, blancheren | 6 mnd | bevroren of gedeeltelijk ontdooien |
Rozijnen | *** | Met originele verpakking in folie wikkelen | 36 mnd | 1-2 uur ontdooitijd |
Sappen | ** | Vers | 3-6 mnd | 2 uur in koud water in koelkast zetten |
Savoyekool | ** | Als klaar gerecht | 3 mnd | 5-10 uur |
Schorseneren | *** | Schillen in water met azijn of melk leggen, 2 minuten blancheren met 1 g ascorbinezuur | 6 mnd | bevroren verwerken |
Selderij(knol) | *** | Met de schil bijna gaar koken, schillen, in plakken snijden.Als soepgroente ongeblancheerd invriezen | 6 mnd
3 mnd |
2-5 uur ontdooitijd
bevroren verwerken |
Sinaasappelen | *** | Als sap of in partjes | 3-6 mnd | Sap 2 uur in koud water in de koelkast zetten. Partjes 1-2 uur ontdooitijd |
Spinazie | *** | 1 minuut blancheren | 12 mnd | bevroren of gedeeltelijk ontdooid verwerken |
spruitjes | *** | 4 minuten blancheren | 12 mnd | bevroren verwerken |
Tomaten | *** | In zijn geheel ongepeld of als puree | 8-10 mnd | Gedeeltelijk ontdooid pellen. Bevroren verwerken |
Tuinbonen | *** | 2 minuten blancheren | 10-12 mnd | bevroren verwerken |
Uien | ** | Licht gefruit of zacht gekookt | 3-6 mnd | bevroren verwerken |
Venkel | ** | Halve of kwart knollen 4 minuten blancheren | 6 mnd | bevroren koken |
Vlierbessen | *** | Als sap | 12 mnd | bevroren verwerken |
Witte kool | **** | Fijngesneden even in kokend water leggenAls kant en klaar gerecht | 6 mnd3 mnd | bevroren verwerken5-10 uur ontdooitijd of gedeeltelijk ontdooid verwarmen |
Wortelen | ** | In plakken gesneden | 6-8 mnd | bevroren verwerken |
Zuurkool | *** | Alleen als kant en klaar gerecht | 3 mnd | 5-10 uur ontdooitijd, gedeeltelijk ontdooid verwarmen |
Laat een reactie achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.