Kruisbes stekken

Het stekken van kruisbes (Ribes uva-crispa).

 Na het plukken van de kruisbessen kunnen steks worden gemaakt. Om te voorkomen dat de struik te veel takken krijgt knippen we er een aantal uit. Zo komt er volgend jaar meer lucht tussen de bladeren, waardoor de struik sterker wordt. Het stekken kan op verschillende manieren. kruisbes-stekken (1)
Wij knippen de uiteinden van de verwijderde takken af op een lengte van c.a. 10 tot 15 cm. en zetten deze op water. Je kunt ook langere stukken nemen en deze direct in een bak met aarde plaatsen. kruisbes-stekken (3)
 De steks die we op water opkweken steken we met de knipzijde in een piepshuim plaatje, zodat het uiteinde onder het piepschuim uitsteekt. Zo kunnen er in een plaat c.a. 10 steks worden gezet die vervolgens in een bak met water kan drijven. Deze bak zetten we in een kleine kas in de tuin. Na enkele weken zijn er flinke wortels aan gegroeid. We halen dan de steks er uit en doen deze in een kleine pot. Ook deze staan in de kas en kunnen volgend jaar worden verpot in een grotere pot of in de volle grond. kruisbes-stekken (2)
Na de winter komen er al verschillende lange takken uit de struik. Deze kunnen in de tuin worden gezet. Als je er plezier in hebt, kun je er nog meer maken en je buren, familie en vrienden blij maken.Van kruisbessen kun je inmaken / wecken. Of gewoon lekker opsnoepen. kruisbes-stekken (4)
Please follow and like us:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter