Mirabellen
Pluk de mirabellen als ze hardgeel zijn. Even in kokend water onderdompelen en vervolgens in de potten doen.
Suikeroplossing: 400-500 gram op 1 liter water
Verhittingsduur: 30 minuten bij 90º C
Mirabellen halveren, pitten verwijderen en slechte plekken ook. Vruchten koken met de suiker. Nadat het geheel enkele malen omhoog gekomen is van het vuur afhalen en af laten koelen. Compote in glazen doen en inmaken.
Suikeroplossing: 500 gram suiker op 3 kg mirabellen.
Verhittingsduur: 30 minuten bij 90º C
Kweeperen schillen, in vieren delen en klokhuis verwijderen. Meteen in een kom water met zout en enkele druppels citroensap leggen.
Blancheren voor witte kweeperen of langzaam koken in water met beetje suiker voor rode kweeperen.
In potten doen, vullen met suikeroplossing en wecken.
Suikeroplossing: 500-600 gram op 1 liter water
Verhittingsduur: 30 minuten bij 80º C
Pluk de mirabellen als ze hardgeel zijn. Even in kokend water onderdompelen en vervolgens in de potten doen.
Suikeroplossing: 400-500 gram op 1 liter water
Verhittingsduur: 30 minuten bij 90º C