Regenwater

Regenwater is essentieel voor het leven op aarde. Het is een natuurlijke bron van water die planten helpt groeien en bloeien. In dit artikel bespreken we waarom regenwater goed is voor planten, hoe het verschilt van kraanwater, en hoe je regenwater kunt verzamelen en gebruiken in je tuin.

De Voordelen van Regenwater voor Planten

Regenwater biedt tal van voordelen voor planten. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom regenwater zo gunstig is:

 1. Zuiverheid: Regenwater is vrij van de chemicaliën die vaak in kraanwater voorkomen, zoals chloor en fluoride. Deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor planten en hun groei belemmeren.
 2. pH-waarde: Regenwater heeft meestal een neutrale pH-waarde, wat ideaal is voor de meeste planten. Kraanwater kan variëren in pH, afhankelijk van de bron, en kan soms te alkalisch of te zuur zijn voor bepaalde plantensoorten.
 3. Mineraalinhoud: Regenwater bevat weinig tot geen opgeloste zouten en mineralen, waardoor het zachter is dan kraanwater. Dit helpt bij het voorkomen van zoutophoping in de bodem, wat schadelijk kan zijn voor planten.
 4. Natuurlijk: Regenwater bevat opgeloste organische stoffen en mineralen uit de atmosfeer die planten helpen groeien. Dit natuurlijke water is vaak beter voor planten dan kunstmatig behandeld kraanwater.

Regenwater versus Kraanwater

Het gebruik van regenwater in plaats van kraanwater voor het besproeien van planten heeft duidelijke voordelen. Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

 1. Chloor en Fluoride: Kraanwater bevat vaak chloor en fluoride, die worden toegevoegd om het water te desinfecteren en tandbederf te voorkomen. Hoewel deze chemicaliën veilig zijn voor menselijk gebruik, kunnen ze schadelijk zijn voor planten.
 2. Zoutgehalte: Kraanwater kan opgeloste zouten bevatten, zoals calcium en magnesium, die zich kunnen ophopen in de bodem en de opname van water en voedingsstoffen door plantenwortels kunnen belemmeren. Regenwater heeft een lager zoutgehalte en is daarom beter voor planten.
 3. Kosten: Door regenwater te gebruiken in plaats van kraanwater, kun je geld besparen op je waterrekening. Dit is vooral nuttig in droge periodes wanneer water schaars en duur kan zijn.

Regenwater Opvangen

Het opvangen van regenwater is een eenvoudige en effectieve manier om je tuin te bewateren en het milieu te helpen. Hier zijn enkele methoden om regenwater op te vangen:

 1. Regentonnen: Plaats een regenton onder een regenpijp om het water van je dak op te vangen. Zorg ervoor dat de regenton een deksel heeft om te voorkomen dat vuil en insecten erin komen.
 2. Regenschermen: Installeer regenschermen in je tuin om regenwater direct in ondergrondse tanks of vijvers te leiden.
 3. Dakgoten: Zorg ervoor dat je dakgoten schoon zijn en het regenwater efficiënt naar de opvangsystemen leidt.
 4. Infiltratiesystemen: Gebruik infiltratiesystemen zoals wadi’s en regenwaterputten om regenwater in de grond te laten infiltreren en het grondwater aan te vullen.

Gebruik van Regenwater in de Tuin

Regenwater kan op verschillende manieren in de tuin worden gebruikt:

 1. Bewatering: Gebruik regenwater om je planten te bewateren. Dit kan met een gieter of door het aansluiten van een tuinslang op je regenton.
 2. Hydroponics: In hydrocultuursystemen kan regenwater worden gebruikt als een schoon en zuiver alternatief voor kraanwater.
 3. Vijvers en Waterpartijen: Vul je tuinvijvers en waterpartijen met regenwater. Dit helpt de waterkwaliteit te verbeteren en bespaart kraanwater.
 4. Schoonmaken van Tuinmeubelen en Gereedschap: Regenwater kan worden gebruikt om tuinmeubelen en gereedschap schoon te maken, waardoor je minder kraanwater verbruikt.

Regenwater en Milieuvoordelen

Het gebruik van regenwater heeft niet alleen voordelen voor je tuin, maar ook voor het milieu:

 1. Waterbesparing: Door regenwater te gebruiken, verminder je je afhankelijkheid van kraanwater en draag je bij aan waterbehoud. Dit is vooral belangrijk in gebieden met waterschaarste.
 2. Vermindering van Overstromingen: Door regenwater op te vangen en te gebruiken, verminder je de hoeveelheid water die naar het riool stroomt. Dit helpt overstromingen te voorkomen en de belasting van het rioolstelsel te verminderen.
 3. Energieverbruik: Het zuiveren en distribueren van kraanwater kost energie. Door regenwater te gebruiken, verminder je het energieverbruik en de CO2-uitstoot die gepaard gaat met waterzuivering.
 4. Gezondere Bodem: Regenwater helpt de bodem gezond te houden door zoutophoping te verminderen en de bodemstructuur te verbeteren. Gezonde bodems zijn beter in staat om water vast te houden en planten te voeden.

Onderhoud van Regenwatersystemen

Om ervoor te zorgen dat je regenwateropvangsysteem efficiënt werkt, is regelmatig onderhoud nodig:

 1. Reiniging van Dakgoten: Zorg ervoor dat je dakgoten vrij zijn van bladeren en vuil. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt voor een goede waterstroom naar je regenton.
 2. Regelmatig Leegmaken van de Regenton: Leeg je regenton regelmatig om te voorkomen dat het water stagneert en gaat rotten. Gebruik het water om je tuin te bewateren.
 3. Filter Onderhoud: Als je filters gebruikt in je regenwatersysteem, zorg er dan voor dat je ze regelmatig schoonmaakt en vervangt.
 4. Controleer op Lekken: Controleer je regenwatersysteem regelmatig op lekken en repareer deze onmiddellijk om waterverlies te voorkomen.

Regenwatergebruik in Stadsomgevingen

In stedelijke omgevingen kan regenwatergebruik ook grote voordelen bieden:

 1. Groene Daken: Groene daken zijn bedekt met planten en helpen regenwater op te vangen en te filteren. Ze verminderen ook de hoeveelheid water die het riool binnenkomt.
 2. Regenwatertuinen: Regenwatertuinen zijn speciaal ontworpen om regenwater op te vangen en te laten infiltreren. Ze helpen bij het verminderen van wateroverlast en bevorderen de biodiversiteit.
 3. Permeabele Verharding: Gebruik permeabele materialen voor trottoirs en opritten. Dit laat regenwater door de grond sijpelen en vermindert de belasting van het rioolstelsel.

Conclusie

Regenwater is een waardevolle bron voor het bewateren van planten en het ondersteunen van het milieu. Het biedt tal van voordelen ten opzichte van kraanwater, waaronder zuiverheid, lagere kosten, en een lagere milieu-impact. Door regenwater op te vangen en te gebruiken, kun je bijdragen aan waterbesparing, het verminderen van overstromingen, en het bevorderen van een gezonde bodem. Of je nu een grote tuin hebt of in een stedelijke omgeving woont, er zijn verschillende manieren om regenwater te benutten en de voordelen ervan te plukken. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je een positieve impact maken op zowel je tuin als het milieu.

Please follow and like us:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter