Tinctuur maken | Kruid en Fruit
123

lavendelNederlandse Naam: Lavendel

Wetenschappelijke Naam: Lavandula officinalis

Oorspronkelijke vindplaats: Zuid-Europa

Beschrijving: Struikachtige plant met sterk geurende paarse bloemen.

Bloeitijd: April-augustus

Verzorging: 

Tweemaal per jaar snoeien om verhouting tegen te gaan, in maart drastisch terug snoeien en in augustus slechts de bloemen er uit snoeien

Ziektes & plagen:

Oogsten:

Aangezien de bloemen gebruikt worden moet men deze in de bloeitijd oogsten. In geurzakjes worden ook vaker de zaaddozen gebruikt, deze dienen in september-oktober geoogst te worden.

Vermeerderen:

  • Zaad

Bewaren: 

De bloemen worden gedroogd bewaard.

 

Medische Toepassingen:

  • krampverlichtend,
  • zenuwversterkend
  • kalmerend
  • bevordert galproductie

In de keuken:

De bloemen worden gebruikt in diverse Provençaalse gerechten. En kan ook als thee gebruikt worden.

Als verzorgingsproduct:

  • aromatherapie
  • zepen, shampoo’s parfum
  • geurzakjes

 

Tinctuur maken

Benodigdheden:

  • Glazen pot (bruinglas)
  • Wodka
  • (Gedroogde) Kruiden

Werkwijze:

  • Vul de pot tot ongeveer de helft met gedroogde kruiden of helemaal met verse kruiden.
  • Vul de pot verder met wodka.
  • Schroef de deksel goed op de pot en schudden gedurende enkele minuten.
  • Nu dagelijks enkele minuten goed schudden gedurende 3 dagen.
  • Daarna op een donkere koele plek wegzetten en vergeten voor 6-8 weken.
  • Door een doek afgieten en in bruinglas druppelflesjes wegzetten.
  • De druppelflesjes zijn klaar voor gebruik en door de wodka lange tijd houdbaar!