Tomaat

Nederlandse Naam:  Tomaat
Wetenschappelijke Naam: Solanum lycopersicum

Oorspronkelijke vindplaats:  Amerika

Beschrijving:

De tomaat is een groente die zeer gewaardeerd wordt in de keuken. Het wordt zowel rauw als gekookt gegeten en verwerkt in diverse gerechten.

Verzorging:

De tomaat houdt van warmte, kan dan ook het beste in een kas gekweekt worden. Het heeft behoefte aan veel voeding tijdens de beginperiode. Zaden 2-3 cm diep in stekgrond. Zaadjes hebben 18-25ºC nodig om te kunnen ontkiemen. Kiemtijd is 8 tot 12 dagen. Uitplanten zodra zaailingen ongeveer 15 cm groot zijn.

Ziektes en Plagen:

  • aardappelziekte ( Phytophthora infestans)
  • blad-,stengel- en nat vruchtrot (Phytophthora nicotiana)
  • bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum)
  • meeldauw (Oidium lycopersici)
  • grauwe schimmel (Botrytis cinerea)
  • kurkwortel (Pyrenochaeta lycopersici)
  • kanker (Didymella lycopersici)
  • sclerotiënrot (Sclerotinia sclerotiorum)
  • fusarium-verwelkingsziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici)
  • fusarium voet- en wortelrot (Fusarium oxysporum f.sp. racidis-lycopersici)
  • slaapziekte of verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum)
  • voetziekte (Rhizoctonia solani)
  • bladluizen
  • bonenspintmijt
  • kaswittevlieg
  • mineervlieg
  • wortelknobbelaaltje

Oogsten:

  • Alleen rijpe vruchten oogsten, de onrijpe vruchten zijn immers giftig

Vermeerderen:

  • Zaden

Bewaren:

Tomaten moet je op kamertemperatuur bewaren, ze rijpen wel verder dus niet teveel op voorraad halen. Daarnaast kun je ze ook wecken en zo verwerken tot saus, sap of soep en dit vervolgens jaren bewaren!

Medische Toepassingen:

De kleurstof Lycopeen speelt mogelijk een rol bij bescherming tegen kanker. Tomaten werden ook als afrodisiacum aangeprezen.

Voedingsmiddel

Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium.

Recepten

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter