Wecken op de nationale erfgoedlijst

IMG_5859Gelezen op Nu.nl vraag ik me toch af of het nodig is, de laatste jaren zie ik overal weckpotten te koop staan in de winkels. Vanaf half augustus tot eind september groeien de schappen. Vooral de xenos reageert altijd op trends en als je de schappen daar mag geloven is wecken echt wel een trend!

Met de elektrische weck ketels is wecken ook nog een stuk makkelijker geworden en een goed alternatief om dure groentes en fruit in de winter te vermijden door nu in het seizoen flink in te slaan en te verwerken!

Maar goed, wecken komt dus op de nationale erfgoed lijst!

Wecken, een speciale manier om groenten, vlees en fruit houdbaar te maken, komt op de nationale erfgoedlijst van waardevolle Nederlandse tradities te staan.

Dat gebeurt zaterdag tijdens een beurs in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, maakte een museumwoordvoerster woensdag bekend.

Wecken is een vorm van conserveren, die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw in Nederland heel gebruikelijk was om grote hoeveelheden verse levensmiddelen lang te kunnen bewaren.

Gekookte groente of fruit of gebraden vlees werd in glazen potten gedaan, die in bijna kokend water een grote ketel vacuüm werden getrokken. Als het proces lukte, was de inhoud van de potten jarenlang houdbaar.

Bron: ANP

Please follow and like us:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter