counter on tumblr
123

kuikens Om onze vriendjes handtam te krijgen pakken we ze ‘s avonds eventjes op. Deze twee liggen heerlijk onder een deken op schoot. Lekker keuvelend tegen elkaar aan en de oogjes gaan soms zelfs helemaal dicht ter ontspanning…

Kuikens Sinds afgelopen zaterdag zijn wij de trotse eigenaren van deze vier lieve kuikentjes. Ze zijn op de foto zo’n 3,5 week oud en zullen dus nog warm gehouden moeten worden.

Ze zijn ontzettend nieuwsgierig en erg knuffelbaar. Natuurlijk houden we jullie op de hoogte over deze vier kuikens…

moestuintje AH

Vanmorgen 2 moestuintjes kado gekregen bij de Albert Heijn. Natuurlijk meteen ingezaaid en nu is het afwachten! Wij hebben er overigens wel een plastic zakje omheen geknoopt om het kiemproces te versnellen…

Even ter info, de zaden van deze moestuintjes zijn NIET biologisch…

We houden je op de hoogte van hoe onze basilicum en broccoli het gaat doen!

Olea-europaea

Van twee naar acht bladparen sinds 21 augustus. De olijf (Olea europaea) lijkt het naar zijn zin te hebben in de vensterbank. Het negende bladpaar is al te zien. We zijn benieuwd wat dit plantje komend seizoen gaat presteren!

coffea-arabica

Op 21 augustus 2014 stak de koffieboon (Coffea Arabica Linnaeus) al fier uit boven de potgrond. Al snel daarna werden de eerste blaadjes zichtbaar. Nu het winter is hebben we ´m gewoon binnen in de woonkamer staan. Dat gaat goed, zoals je op deze foto ziet.

olijfboomGelijktijdig met onze koffieplant hebben we een olijfzaadje in een potje gedaan. Hoewel het olijfplantje nog klein lijkt, zijn de wortels erg goed ontwikkeld. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben het in een groter potje te zetten. Olijven zijn erg lekker en gezond. Olijfolie is erg geschikt voor bakken en braden.

 

Wijzer wildplukken

Het oogsten van bessen, bladeren en bloemen uit de vrije natuur is wildplukken. Het wordt de laatste tijd veel gepromoot en is mede daardoor een groeiende trend. Wildplukken is leuk en educatief, want het brengt mensen uit de stad in contact met ‘echt eten’. Voor kinderen is dit erg leerzaam.

Wildplukken is wel iets dat met enige wijsheid moet gebeuren, evenals het promoten er van. Overzichten van gebieden waar eetbare planten staan en lijsten met planten die je kunt eten worden vaak ondoordacht online gezet. Paddenstoelen mag je bijvoorbeeld niet zomaar plukken en al helemaal niet in gebieden die worden beheerd als natuurgebied. Uit deze gebieden is plukken en meenemen van planten zelfs verboden. Dat is logisch, want als iedereen komt plukken, blijft er voor dieren niets te eten over en krijgen planten de kans niet hun zaden op natuurlijke wijze te verspreiden.

Het kweken van planten en plukken in eigen tuin is natuurlijk geen enkel probleem. En als je gaat wildplukken, lees je dan goed in over het gebied waar je dat doet en vraag toestemming. De veiligste manier om ‘wild te plukken’ is bij de boer die zijn land hiervoor beschikbaar stelt. Er zijn tal van initiatieven op het platteland waarbij collectief, vanuit een vereniging of buurt, groenten en fruit wordt gekweekt. Het boeren in de stad, ook wel urban farming of guerilla gardening genoemd, is ook steeds meer in het stadsbeeld terug te zien. Stadslandbouwprojecten worden de trend. Goed voor de mens en de natuur.