Wijzer wildplukken

Het oogsten van bessen, bladeren en bloemen uit de vrije natuur is wildplukken. Het wordt de laatste tijd veel gepromoot en is mede daardoor een groeiende trend. Wildplukken is leuk en educatief, want het brengt mensen uit de stad in contact met ‘echt eten’. Voor kinderen is dit erg leerzaam.

Wildplukken is wel iets dat met enige wijsheid moet gebeuren, evenals het promoten er van. Overzichten van gebieden waar eetbare planten staan en lijsten met planten die je kunt eten worden vaak ondoordacht online gezet. Paddenstoelen mag je bijvoorbeeld niet zomaar plukken en al helemaal niet in gebieden die worden beheerd als natuurgebied. Uit deze gebieden is plukken en meenemen van planten zelfs verboden. Dat is logisch, want als iedereen komt plukken, blijft er voor dieren niets te eten over en krijgen planten de kans niet hun zaden op natuurlijke wijze te verspreiden.

Het kweken van planten en plukken in eigen tuin is natuurlijk geen enkel probleem. En als je gaat wildplukken, lees je dan goed in over het gebied waar je dat doet en vraag toestemming. De veiligste manier om ‘wild te plukken’ is bij de boer die zijn land hiervoor beschikbaar stelt. Er zijn tal van initiatieven op het platteland waarbij collectief, vanuit een vereniging of buurt, groenten en fruit wordt gekweekt. Het boeren in de stad, ook wel urban farming of guerilla gardening genoemd, is ook steeds meer in het stadsbeeld terug te zien. Stadslandbouwprojecten worden de trend. Goed voor de mens en de natuur.

Please follow and like us:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter