counter on tumblr
123

ananassalie (3)

ananassalie (1)Het stekken van Ananassalie (Salvia Rutilans) is heel eenvoudig. De lange stelen hebben we afgeknipt op c.a. 15 cm. lengte en hebben ze in een piepschuim plaat gestoken. Het uiteinde steekt aan de onderzijde van het piepschuim uit.

Door het op water te laten drijven kunnen de steks wortels aanmaken. Als deze lang genoeg zijn steken we ze in een potje met aarde. Hier groeit dan een nieuwe ananassalieplant uit.

Het stekken van kruisbes (Ribes uva-crispa).

 Na het plukken van de kruisbessen kunnen steks worden gemaakt. Om te voorkomen dat de struik te veel takken krijgt knippen we er een aantal uit. Zo komt er volgend jaar meer lucht tussen de bladeren, waardoor de struik sterker wordt. Het stekken kan op verschillende manieren. kruisbes-stekken (1)
Wij knippen de uiteinden van de verwijderde takken af op een lengte van c.a. 10 tot 15 cm. en zetten deze op water. Je kunt ook langere stukken nemen en deze direct in een bak met aarde plaatsen. kruisbes-stekken (3)
 De steks die we op water opkweken steken we met de knipzijde in een piepshuim plaatje, zodat het uiteinde onder het piepschuim uitsteekt. Zo kunnen er in een plaat c.a. 10 steks worden gezet die vervolgens in een bak met water kan drijven. Deze bak zetten we in een kleine kas in de tuin. Na enkele weken zijn er flinke wortels aan gegroeid. We halen dan de steks er uit en doen deze in een kleine pot. Ook deze staan in de kas en kunnen volgend jaar worden verpot in een grotere pot of in de volle grond. kruisbes-stekken (2)
Na de winter komen er al verschillende lange takken uit de struik. Deze kunnen in de tuin worden gezet. Als je er plezier in hebt, kun je er nog meer maken en je buren, familie en vrienden blij maken.Van kruisbessen kun je inmaken / wecken. Of gewoon lekker opsnoepen. kruisbes-stekken (4)

Winterstek

stekken

Wat is winterstekken?

Het vermeerderen van struiken tijdens de rust periode van de struik noemen we winterstekken. Winterstekken is eigenlijk heel eenvoudig en zeker aan te bevelen. Het belangrijkste gereedschap is een vlijmscherp snoeimes. Verder heb je wat potgrond nodig en ruimte om je stekken op te bergen.

Hoe ga je te werk?

Om voor een zo groot mogelijk wondoppervlak te zorgen knip je de tak schuin af. Neem voor het beste resultaat een tak/scheut van je struik dat ongeveer een jaar oud is. Houd als lengte 20-25 cm aan. Deze stekken in een bak met aarde plaatsen en wegzetten tot het voorjaar. De stekken zullen wortels gaan vormen en uit gaan lopen. In het najaar kunnen ze vervolgens uitgeplant worden.

Van welke struiken kun je winterstekken maken?

De meeste houtachtige struiken kunnen vermeerderd worden door winterstekken. Zodra de plant in rust is kun je beginnen, de periode loopt meestal van Oktober tot Februari.

This post is tagged as